День пам’яті Чорнобильської катастрофи…

В ніч на 26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням реактора. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа.

Тоді радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів у найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

Сьогодні, 26 квітня 2024 року -38-а річниця трагедії на Чорнобильській АЕС, тож вшануймо героїзм, сміливість та відвагу пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.